Back to All Events

Hungeråren som skakade Sverige - Magnus Västerbro

  • Västerbottens Museum (map)

Åren 1867-69 drabbades stora delar av landet av svår missväxt och hungersnöd, vars effekter förstärktes av politiskt ointresse för att hjälpa de svältande. Författaren Magnus Västerbro berättar om arbetet med att skriva om de svenska nödåren i sin Augustprisvinnande bok Svälten, men också om hungersnöden som fenomen, dess historia och framtid.

En betydelsefull konsekvens av svälten, fattigdomen och eländet i Sverige var den mycket omfattande emigrationen till framför allt Nordamerika. I utställningen Emigrant Memoir anlägger Linda Maria Thompson såväl personliga och privata som generella och kollektiva perspektiv på fenomenet migration, inte minst just den som innebar att 1,5 miljoner svenskar utvandrade till Nordamerika.

Kostnadsfria platsbiljetter hämtas i museets reception från den 4 mars.